.
.

Bandy - först för vänskaps skull

Publicerad: 15/2, 2016

Bandyn bedrevs till en början bara i vänskaplig form, seriesystemet kom senare. Matcher och träningar skedde huvudsakligen på sjöis. När GGIF började delta i seriespel, ägde hemmamatcherna rum nere på Norrfjärden. År 1954, just när Nedjan gick under, spelade Gårdskär seriematch mot Tierp i fiskehamnen.

På den här tiden förekom inga sarger på planen. En boll var oftast förlorad när den hamnade ute i snön vid sidan av planen eller kanske kom långt ut på tunn is.
Många bybor engagerade sig i bandyn, om inte annat var de med och ställde i ordning planen före matcherna. Vägförvaltningen kom och plogade med spetsplog, men det blev alltid rejäla snömassor kvar i hörnen, där plogen inte kom åt. De skottades bort förhand, då kunde det vara svart med folk, med skovlar i händerna, som slet med snöhögarna som i värsta fall kunde vara närmare två meter höga.

Spelarna bytte om i de kalla sjöbodarna i fiskehamnen. Ibland eldade man för att få upp lite värme, men brasorna gjorde nästan ingen nytta. En del spelare kom färdigombytta till matcherna och åkte hem svettiga. Andra slet av sig de blöta matchtröjorna och drog på sig torra, men kalla plagg. Sedan hoppade man upp på cyklarna och trampade hem till byn.
Trots de enkla förhållandena, spelade Gårdskär en säsong i div 3.

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK